graatsia

laupäev, juuli 23, 2005

Jerevan

T2na k2isin roomlaste tempils (200 e.Kr), vanas Armeenia kloostris (1100 aastat vana), Urartu kuninga kindluses (yhtedel andmetel 800 e.Kr, teistel 15 000 e.Kr). Kohalikel on mille yle uhke olla. V2hemalt korra tunnis ytleb keegi, et armeenlased on v2ga intelligentne rahvus. Asereid peavad nad lolliks ja grusiine laisaks.

Tahtsin nautida suurlinna melu, ent t2navakohvikud on tyhjad ja k6ige populaarsem jazzbaar vist ammu suletud, no v2lkarile v2hemalt ylesleidmatu ja rokiklubi kohta 6eldi, et t6en2oliselt on see suletud. Armeenias k2is trall Sevani j2rve kaldal, kus konksninadega tibid tantsisid p2ev l2bi rannas kohaliku disko saatel. Lonely Planet v2idab, et Kaukaasias on tugev rahvamusika traditsioon:) kohalik estraad on t6epoolest hoopis teise k6laga kui anglo-ameerika k2ra.

T2nase p2eva erdamaks hetkeks oli ohvritalitus kloostris. Armeenlastel on komme ohverdada kukk v6i oinas jumala auks. K6igepealt t6llerdatakse elaja v6i pudulojusega kloostrihoovis. Mind agiteeris yks v2lisarmeenlane pilti tegema ohvrioinaga. Tol hetkel ma ei teadnud villakandja kurba saatust. Seej2rel viiakse ohver kloostrimyyri 22rde, kaksatakse pea maha ja kaelast immitseva verega t6mmatakse ohverdajatele ristim2rk otsa ette. Hiljem vaaritatakse loomast maitsev roog, mida siis riitusest osav6tnud heamaitsta lasevad. Juhuse tahtel saime t2na tuttavaks kohaliku restoranipidajaga, just meie peatumise ajaks oli oinas valmis keedetud. Klientidele viidi 2 kilo v2hem lammast, et eestlased saaksid pyharooga maitsta. See oli tunduvalt suup2rasem kui aserite lambast tehtud toidud.